Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Συνελήφθη ο Καντάφι Ημ/νία: 14:29 - 20 Οκτ 2011 Κατηγορία: Ειδήσεις Ετικέττες: ΚΑΝΤΑΦΙ. ΛΙΒΥΗ Τραυματίστηκε στα δύο πόδια.

Συνελήφθη ο Καντάφι


Τραυματίστηκε στα δύο πόδια.
Τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ο ίδιος δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης είναι τραυματισμένος και στα δύο πόδια και τον παρέλαβε ασθενοφόρο.

Η είδηση ακολουθεί την πτώση της Σύρτης, γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι και τελευταίου μεγάλου θύλακα αντίστασης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

"Έπεσε" το κανταφικό προπύργιο της Σύρτης

Τρεις μήνες μετά την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι στρατεύματα της μεταβατικής ηγεσίας της Λιβύης ανακοινώνουν ότι έλαβαν τον πλήρη έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του άφαντου συνταγματάρχη και τελευταίου μεγάλου θύλακα αντίστασης. Άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ύψωσαν την νέα εθνική σημαία σε οχυρό των κανταφικών δυνάμεων που καταλήφθηκε στο κέντρο της Σύρτης και καταδιώκουν από κτίριο σε κτίριο μαχητές που επιχειρούν να διαφύγουν.

Η κατάληψη της Σύρτης -εφόσον επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη- είναι η καθοριστική στιγμή του πολέμου στη Λιβύη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η «απελευθέρωση» της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που επιχειρούν να διαφύγουν» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό μισό της πόλης.

Δεύτερος στρατηγός στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακοίνωσε την κατάληψη της παράκτιας πόλης, η οποία αποτελούσε το τελευταίο σημαντικό οχυρό των κανταφικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις μήνες αφότου ανετράπη ο Λίβυος συνταγματάρχης.

Ανταποκριτής του BBC στα περίχωρα της Σύρτης -περίπου 360 χλμ ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας- δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει άμεσα την πτώση της πόλης, μεταδίδοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη.

Οι κυβερνητικοί στρατιώτες εμπλέκονται εδώ και εβδομάδες σε σφοδρές μάχες για την κατάληψη της Σύρτης. Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πόλη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Κατά πληροφορίες η τελική μάχη δόθηκε το πρωί της Πέμπτης και διήρκεσε 90 λεπτά.
Τουλάχιστον 16 μαχητές του Καντάφι συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν πυρομαχικά και φορτηγά με φορτία όπλων, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Κανταφικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στα στρατεύματα της νέας ηγεσίας στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, στα βορειο-ανατολικά της Τρίπολης, ωστόσο η συγκεκριμένη πόλη δεν έχει ανάλογη στρατηγική σημασία με τη Σύρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου