Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

πώληση ποσοστού 82,33% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τις οποίες, σημειωτέον, κατέχει η ΑΤΕban

Στην τελική ευθεία και με εκλεκτούς "μνηστήρες" η πώληση της ΕΒΖ


Στην τελική ευθεία και με εκλεκτούς "μνηστήρες" η πώληση της ΕΒΖ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση ποσοστού 82,33% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τις οποίες, σημειωτέον, κατέχει η ΑΤΕbank.
Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ήδη από την πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού είναι εντυπωσιακό, με τη «λίστα» των μνηστήρων φανερά μακρά και συνάμα ελκυστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρώπη, Πολωνία, Σερβία, Ρωσία και Ελλάδα έχουν μπει στη «σειρά» και αναμένουν στο «ακουστικό» τους για την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων. Οι ευρωπαικές Nordzucker, Sudzucker και ΜΑΝ, μία πολωνική βιομηχανία ζάχαρης, ένας Σέρβος επιχειρηματίας, ρωσικά συμφέροντα, καθώς και Έλληνας επιχειρηματίας, αποτελούν τους «top» μνηστήρες για την εξαγορά του 82,33% της ΕΒΖ.

Σημειώνεται ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδοκάται το «κοσκίνισμα» των φακέλων των υποψηφίων, για το ποιοι ναι και ποιοι όχι πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε είτε να περάσουν και το τελικό στάδιο των «εξετάσεων» είτε να κοπούν λίγο πριν.

Οι πρώτοι, δηλαδή αυτοί που κρίνονται ως οι κατάλληλοι «μνηστήρες», θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε απόρρητες σχεδόν πληροφορίες, αφού πρώτα υπογράψουν το σχετικό έγγραφο εμπιστευτικότητας.

Το εν λόγω έγγραφο θα «προικίσει» τους εκλεκτούς υποψηφίους με σύντομη παρουσίαση του ομίλου της ΕΒΖ, έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα, σχέδιο της σύμβασης αγοράς - πώλησης για τα σχόλιά τους.

Λίγο πριν το τέλος, δηλαδή στο προτελευταίο στάδιο, οι μνηστήρες θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την τυπική κλασική διαδικασία: Θα δηλώσουν τη δεσμευτική οικονομική προσφορά που δύναται να προσφέρουν, ως αντάλλαγμα για την εξαγορά του ποσοστού 82,33% επί των μετοχών της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να ακολουθείται από την κοινοποίηση των όρων και των προυποθέσεων που ίσως και θέλουν να ορίσουν οι υποψήφιοι μαζί με το τίμημα, από οριστικές παρατηρήσεις επί του σχεδίου σύμβασης για την αγορά και την πώληση, από την προτεινόμενη στρατηγική, αλλά και από ένα συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο.

Στο τελικό στάδιο, η ΑΤΕbank, η οποία είναι και η κάτοχος των μετοχών της ΕΒΖ, θα διαπραγματευτεί με τον έναν και μοναδικό υποψήφιο, που εν τέλει θα προκύψει, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συναλλαγή.

Σταυρούλα Μαλαίνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου