Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Έξω «σαρώνουμε», μέσα... «λουκέτα»!

Έξω «σαρώνουμε», μέσα... «λουκέτα»!

Ιστορικό ρεκόρ θα «χτυπήσει» η άνοδος των εξαγωγών στο τρέχον έτος, όταν οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπούν και «κορμιά» πέφτουν στην αγορά εργασίας.
Φως από τη μία, σκότος από την άλλη είναι η οξύμωρη εικόνα που αντανακλά η ελληνική αγορά εκτός με την εγχώρια. Η πλήρης απαξίωση της δεύτερης είναι ο αντικατοπτρισμός του ελληνικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας που από την άνθιση ξέπεσαν στη παρακμή, όταν η οικονομική κρίση «χτύπησε» τις πόρτες κάθε κλάδου και «βύθισε» έσοδα και τζίρο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Για την εποχή τα «λουκέτα» και οι μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τείνουν να γίνουν κακές συνήθειες στην αγορά εργασίας. Με την ελληνική εγχώρια αγορά να «αιμορραγεί», την κατανάλωση μόνιμα στον «πάγο» και το εμπόριο σε διαρκή αναζήτηση σανίδας σωτηρίας, οι εξαγωγές είναι ό,τι καλύτερο έχει να προβάλει η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο δημοσίευμα το "R" τόνιζε, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, ότι ο στόχος του 16% για τις ελληνικές εξαγωγές βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίησή του. Τρεις μήνες μετά οι Έλληνες εξαγωγείς επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές στη χώρα μας θα υπερβούν τα 20 δις. ευρώ κατά τη φετινή χρονιά.

«Κοντοζυγώνει» το ρεκόρ στις εξαγωγές - Ποιες κατηγορίες σημειώνουν άνοδο και ποιες πτώση - Μειωμένες οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι η υψηλή ζήτηση των βιομηχανικών προιόντων, όχι μόνο με βάση τα ως τώρα στοιχεία, αλλά και σύμφωνα με τις παραγγελίες της βιομηχανίας από εξωτερικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ , στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 40,4% και ανέρχονται στα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Παράλληλα ισχυροί ρυθμοί αύξησης παρατηρούνται και χωρίς τα πετρελαιοειδή - αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν στα 7,6 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Οπως δήλωσε η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών αύξησης των εξαγωγών και στο δεύτερο 6μηνο του 2011 θα σημάνει ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, σε επίπεδο 12μηνου. Οι θετικές ειδήσεις από τις παραγγελίες για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα και τους επόμενους μήνες, μας προσθέτει αισιοδοξία όχι μόνο για ποσοτική αύξηση των εξαγωγών συνολικά, αλλά και για ποιοτική εξέλιξη του εξαγωγικού προτύπου της χώρας, με βάση προϊόντα προστιθέμενης αξίας, προϊόντα με ελληνική τεχνογνωσία, καινοτομία και διεθνή αναγνώριση».

Αναλυτικότερα η συνολική αξία των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 ανήλθε στα 16,5 δισ. ευρώ (23,1 δισ. δολάρια) έναντι 19,4 δισ. ευρώ (25,7 δισ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση ύψους 15%. . Στο ίδιο διάστημα η συνολική αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή παρουσιάζει αύξηση, 11,6%.

Από τις επιμέρους κατηγορίες αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών κατά 455,5%, των βιομηχανικών προιόντων κατά 29,7%, των ποτών κατά 26,6%, των πρώτων υλών κατά 13,4%, των μηχανημάτων κατά 1,6%.

Αντιθέτως πτώση παρουσιάσαν οι κατηγορίες των τροφίμων κατά 6,6%, των λαδιών κατά 23,4%,των χημικών προιόντων κατά 3,9%, των διαφόρων βιομηχανικών προιόντων κατά 3,5%.

Συγκεκριμένα στη διάρκεια του Ιουνίου η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στα 2,978 δισ. ευρώ (4,3 δισ. δολάρια) έναντι 3,4 δισ. ευρώ (4,1 δισ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του 2010 παρουσιάζοντας μείωση 11,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον Ιούνιο του 2011, η αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 1,346 δισ. ευρώ (1,942 δισ. δολάρια) έναντι 1,286 δισ. ευρώ (1,575 δισ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του 2010 παρουσιάζοντας αύξηση, 4,6%.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, μειώθηκε και κατά τον Ιούνιο του 2011 στα 1,633 δισ. ευρώ (2,330 δισ. δολάρια) έναντι 2,082 δισ. ευρώ (2,525 δισ. δολάρια), υποχωρώντας κατά 21,6%. Στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2011, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε σε 8,832 δισ. ευρώ (12,284 δισ. δολάρια) έναντι 12,535 δισ. ευρώ (16,591 δισ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 29,5%..

... Σε ελεύθερη πτώση η εγχώρια αγορά - Περισσότερα τα «λουκέτα» από τα καταστήματα

Πιο αποκαρδιωτική από ποτέ φαντάζει η εικόνα που αναμένεται να σημειώσει εντός του επόμενου δωδεκαμήνου η εγχώρια αγορά. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να επιβεβαιώνει με τις εκτιμήσεις της τους φόβους των εμπορικών και παραγωγικών φορέων, δεδομένου ότι προ ολίγων ημερών στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εν λόγω φορείς, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι «βλέπει» την ύφεση στην Ελλάδα μεταξύ του 4,5 με 5,3% φέτος.

Από τη μεριά της, η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική της έρευνα γνωστοποιεί τις δικές της προβλέψεις για το επόμενο δωδεκάμηνο του τρέχοντος έτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται «δυσοίωνες» για το ελληνικό εμπόριο.

Με την απειλή του οριστικού κλεισίματος «φυτοζωούν» 373.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 183.000 δεν θα αντέξουν και θα βάλουν εν τέλει το «λουκέτο» που φοβούνται. Γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν πέσει έξω στους προϋπολογισμούς τους, άρα και θα βρεθούν με μία βαριά λίστα από χρέη στα χέρια. Γι αυτό, λοιπόν, και η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις θα παρουσιάσει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και αλλού. Σημειώνεται ότι από τις 183.000 επιχειρήσεις, οι 100.000 αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος του 2011.

Για όσες επιχειρήσεις τα καταφέρουν, για να επιβιώσουν οι ιδιοκτήτες τους θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Συνεπώς, σύμφωνα με την έρευνα, 250.000 θέσεις απασχόλησης θα χαθούν, που σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο, ενώ σε κάθε 1 πρόληψη στον ιδιωτικό τομέα θα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, 3 στις 10 επιχειρήσεις θα βάλουν ριζικό "μαχαίρι" σε μισθούς και ώρες εργασίας κατά το επόμενο εξάμηνο, στην προσπάθειά τους να "κόψουν" από όπου μπορούν. Η μείωση του τζίρου το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στο 29%, με 8 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν υποστεί μείωσή του. Το πρώτο εξάμηνο 2 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν τις ώρες και ημέρες εργασίας.

Συνέπεια; Το παρεμπόριο θα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο σχεδόν για το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για εκτίναξη της ανεργίας στο 19% με 20% το Φθινόπωρο επιβεβαιώνονται. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει κάποτε στο «R» μεγαλοεπιχειρηματίας, τα «λουκέτα που έχουν μπει είναι λιγότερα από αυτά που πρόκειται να μπουν».

Σταυρούλα Μαλαίνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου